Τι πρέπει να προσέχουμε στα social media -Πότε γίνονται επικίνδυνα; (ΜΕΡΟΣ 1) |

Τι πρέπει να προσέχουμε στα social media -Πότε γίνονται επικίνδυνα; (ΜΕΡΟΣ 1)

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο site του Ελεύθερου Τύπου τη Δευτέρα 15/05/2023

Τα social media είναι σήμερα ένας από τους βασικούς τρόπους κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας, ωστόσο οι κίνδυνοι που παραμονεύουν από τη χρήση τους είναι πολλοί. Σήμερα θα αναφέρουμε τρεις συμβουλές για τη σωστή χρήση των Social Media και στο δεύτερο μέρος του άρθρου που θα δημοσιευτεί προς το τέλος του μήνα μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές.

 

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά μέσα και τα στοιχεία που δημοσιεύετε, ιδιαίτερα αν τα προφίλ σας είναι «ανοικτά», δηλαδή μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλοι οι χρήστες, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο εσάς, την οικογένειά σας, το σπίτι σας, ακόμα και τα επαγγελματικά σας.

 

Παρακάτω θα διαβάσετε τις ενέργειες που καλό θα είναι να αποφεύγετε στο Facebook, στο Instagram και στα υπόλοιπα social media που έχετε λογαριασμό.

Μη δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα social media

Ξεκινώντας από τα βασικά, ακόμα και μια αθώα φωτογραφία του παιδιού σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να καταλήξει σε κακοπροαίρετα χέρια. Προσπαθήστε λοιπόν να αποφεύγετε τις γυμνές φωτογραφίες μωρών, καθώς δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες καλές προθέσεις. Φυσικά, μην ξεχνάτε πως δεν θα πρέπει να κοινοποιείτε ποτέ την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το παιδί σας.

Επίσης, πολύ έντονη είναι το τελευταίο διάστημα η συζήτηση γύρω από το «sharenting» και την ανάγκη να έχουν οι γονείς τη συγκατάθεση των παιδιών τους, προκειμένου να δημοσιεύσουν φωτογραφίες τους στα social media. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγετε να ποστάρετε φωτογραφίες του παιδιού σας που μπορεί να το φέρουν σε δύσκολη θέση στο μέλλον.

Μην κοινοποιείτε την παρουσία σας όταν πηγαίνετε διακοπές

Κάθεστε στην αγαπημένη σας παραλία μετά από ένα πολύωρο ταξίδι με το πλοίο και δεν βλέπετε την ώρα να δημοσιεύσετε μια φωτογραφία με το ηλιοβασίλεμα, που θα συνοδεύει το check in σας! Ωραία όλα αυτά, ωστόσο καλύτερα να αποφύγετε αυτή την ενέργεια.

Το να γνωρίζουν όλοι που βρίσκεστε δεν είναι πάντα καλό… Ο βασικός λόγος για να αποφύγετε να κοινοποιείτε την παρουσία σας στα κοινωνικά μέσα, ειδικά όταν βρίσκεστε σε διακοπές, είναι πως «μαρτυράτε» πως το σπίτι σας είναι εκτεθειμένο. Οι κακοποιοί παραμονεύουν και στη σημερινή εποχή, ψάχνουν διαρκώς για τέτοιες πληροφορίες στα social media.

Μην κοινοποιείτε την οικογενειακή σας κατάσταση

Μπορεί να φαίνεται εντελώς αθώο να γνωστοποιήσετε στους διαδικτυακούς σας φίλους ότι είστε «single», «complicated» ή «in a relationship».

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν σκέφτονται τόσο «αθώα» όσο εσείς. Μπορεί να θελήσουν να σας προσεγγίσουν με κακό σκοπό εκμεταλλευόμενοι μια δική σας ευάλωτη κατάσταση. Καλό θα είναι λοιπόν να αποφεύγετε να κοινοποιείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποια είναι η συναισθηματική σας κατάσταση.

Menu